5 tévhit a civil szervezetekkel kapcsolatban, amit érdemes újragondolnod, ha állást keresel ⋆ Civilsupport
854
post-template-default,single,single-post,postid-854,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

5 tévhit a civil szervezetekkel kapcsolatban, amit érdemes újragondolnod, ha állást keresel

5870A civil szervezetekkel kapcsolatban sok tévhit és félreértés él még ma is a köztudatban. A munkavállalók és álláskeresők számára gyakran fel sem merül, hogy egy civil szervezet munkáltató is lehet, és a szakmai munkához és fejlődéshez, gyakorlatszerzéshez is hozzájárulnak a civil szervezeteknél eltöltött évek.

 

Vegyük sorra azokat a kérdéseket, amiket a civil szervezetekkel kapcsolatban érdemes tisztázni!

 

1.Mi az ügy?

A civil szervezetek egy-egy ügy, társadalmi, környezeti kérdés, vagy tapasztalat apropóján szerveződnek. Az ügy lehet bármi, ami az emberek egy csoportját foglalkoztatja. Ezért a társadalmi szervezeteknél végzett munkavégzés során viszonyulnunk kell ehhez az ügyhöz. Érdemes végiggondolni a jelentkezés előtt ezt a viszonyt, mennyire tudunk az ügyért dolgozni, melléállni, elköteleződni.

 

2.Ingyen vagy pénzért?

A civil szervezetek által meghirdetett munkakörök ugyanolyan munkavállalói szerződéssel végezhetők, mint bármilyen más szektorban. A civil szervezetek ebben az értelemben munkáltatók is. Adminisztratív és szakmai munkakörök egyaránt végezhetők. Vannak olyan civil szervezetek, ahol a tagok hobbijuk, vagy szabadidős tevékenységeik köré szerveződtek, és vannak olyan civil szervezetek is, amelyek társadalmi, környezeti kérdések érdekében alakultak, és deklaráltan önkéntesen végzik tevékenységeiket a tagjaik, munkaidejükön túl. Azok a civil szervezetek, amelyek pályázatkon támogatást kaptak, és működésüket ez alapján végzik, munkatársakat is tudnak alkalmazni – sokszer ezeknek a pályázatoknak feltétele is, hogy fizetett munkatársak végezzék a feladatokat. Nem ritka, hogy a szervezetben önkéntesen vesznek részt a tagok és összesen egy fizetett munkatársat alkalmaznak a működtetés feladatainak ellátására. Érdemes tájákozódni a szervezet pályázatairól, és a működési rendszeréről.

 

3.Önkéntesként kezdjem?

Gyakran tapasztaljuk, hogy az álláskeresés egy hosszú, már-már végeláthatatlannak tűnő folyamat. Ezt az időt érdemes hasznos és a saját fejlődést is segítő tevékenységgel kitölteni. A civil szervezeteknél erre nagyon sokféle lehetőség adódik. Az önkéntesség akkor térül meg a szervezetnek és az önkéntesnek is, ha kölcsönös. Ezért az önkéntesség helyének kiválasztásakor javasoljuk, hogy gondold végig, milyen szakmai, vagy egyéb tevékenységgel járulsz hozzá a szervezet munkájához, milyen területen tudsz ezáltal fejlődni. A gyakorlati munkavégzés az álláskeresést is segíti, nem mellékesen az önéletrajban is szerepelhet. Összefoglalva: a civil szervezetekben is el lehet helyezkedni munkavállalóként és önkéntesként. De egyik sem jelenti, hogy bármit ingyen kellene csinálni…

 

4.Mindenki mindent csinál, vagy vannak munkakörök?

A civil szervezetek többsége kis létszámmal működik, de mindegyik rendelkezik egy működési struktúrával. A munkakörök aszerint, hogy mivel foglalkozik a szervezet (az ügy) és milyen pályázati programokat valósít meg, változhatnak. Ebben a tekintetben nagyon sokféleképpen működnek. Gyakran tapasztaljuk, hogy teljes folyamatokat (szervezés, megvalósítás, utánkövetés) végeznek a munkatársak, ebből a szempontból komplexebbek a munkakörök.

 

5.Projektalapú munkavégzés, mi az?

A pályázati finanszírozás – mellesleg nem csak a civil szervezetekben történő térnyerése okán – alapja, hogy projekteket valósít meg a szervezet. Ezek a pályázati projektek határozott időtartamban valósulnak meg. A civil szervezetekben a projektek előkészítése is a munkakörök része – közös feladat – hiszen ezek teszik lehetővé az aktuális projektet követően a munkatársak fizetését a következő projekt által. A feladat tehát kettős: a jelenlegi projekt megvalósítása és a következő előkészítése, annak érdekében, hogy a foglalkoztatás folyamatosan biztosítható legyen. Ebben a folyamatben a legtöbb szervezetnél minden munkatársnak szerepe van – ezért közösen alakítjuk a szervezet jövőbeni irányait. Ez felelősség és egyben nagyobb szabadság is.

 

A civil szervezetek tehát nagyon sokféle munkakört is kínálnak, amelyekkel kapcsolatban érdemes érdeklődni, és végiggondolni, hogy
– Milyen a viszonyunk a civil szervezet által képvislet ügyhöz?
– Hogyan pályázik a szervezet és milyen pályázat keretében hirdeti meg a munkakört?
– Milyen szakmai és gyakorlati tudást tudsz adni a szervezetnek és miben szeretnél fejlődni az ott töltött önkéntes időszak alatt, ha erre van lehetőség?
– A munkakörökhoz mi tartozik, milyen folyamatokat kell végigvinni – melyek az önálló és a csapatban végzett részei ennek a folyamatnak?
– Mennyire szabadít fel, vagy nyomaszt, hogy a munkakör része a következő projekt előkészítése, mennyire érzed ebben a lehetőséget a magad számára?

Az induló blogsorozattal a JÓL-LÉT Alapítvány munkatársai a civil szervezetek , mint munkáltatók és a civil szervezetekhez jelentkező munkavállalók számára is hasznos HR szempontokat nyújt káthetente megjelenő írásaival.

A cikket írta: Kánya Kinga, a JÓL-LÉT Alapítvány munkatársa

 Legyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.