Szervezetfejlesztés ⋆ Civilsupport
7302
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-7302,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Szervezetfejlesztés

“Valami nem működik.” Általában így kezdődnek azok a beszélgetések, amelyek végül szervezetfejlesztésbe futnak. A problémaként megfogalmazott tünetek között ilyenek szoktak szerepelni: elmennek az emberek, befulladtak a projektek, akadozik a finanszírozás, belefáradt a munkába a vezető. Két kérdés után általában kiderül, hogy a szervezet valós problémája más szinten van, mint ahol a gondok a hétköznapokban megjelennek. Ilyenkor kerül képbe a szervezetfejlesztés.

civilsupport-munkatarsak-foto-ambrus-noemi-110x110Ambrus Noémi
senior tréner, coach

“Bármit is tegyen a szervezet, csak tudatosan tegye.”

Növekednétek? Akadályba ütköztetek? Újratervezésben vagytok? Beszéljünk róla!

Szervezetfejlesztés – ahogy mi látjuk

A szervezetfejlesztés számtalan típusú, mélységű, jellegű bevatkozást jelenthet a pár alkalmas vezetői coachingtól egy komplex szervezeti stratégia elkészítéséig.
Bármi is történjen, a beavatkozás célja a változás, amely léptéktől függetlenül kihat a szervezet minden szintjére, és segíti a szervezetet hozzáférni a saját (fel nem ismert) erőforrásaihoz.

Megközelítésünk

Legelőször: az emberek

A szervezet szűkebb-tágabb közössége, a kapcsolatok minősége, a közös célok, szemléletmód megléte vagy hiánya, az információk áramlása alapjaiban fogja meghatározni, hogy a szervezet képes-e megvalósítani bármit is a céljaiból, vagy a legjobb tervek ellenére is kudarcot vall.

Hogy érzik magukat a munkatársak a szervezeti klímában, kultúrában? Mennyire egyeznek meg a célok, az értékek és a motivációk? Milyen a konfliktuskezelési, együttműködési kultúra?

Különösen a vezető

A szervezeti változás legtöbbször a vezetővel kezdődik, vagy nála akad el – de nehéz úgy a változás motorjának lenni, hogy túlterheltség, forráshiány, működési feladatok és kiélezett döntéshelyzetek között kell a vezetőnek egyensúlyoznia.

Minél több szervezettel dolgozunk, annál hangsúlyosabbnak látjuk a vezető szerepét. Ezért különösen fontosnak gondoljuk a támogatását, a vezetőfejlesztést.

A célok és a tudatosság

Hova tartasz? Mi az a cél, jövőkép, elérni kívánt változás, amiért a szervezeted dolgozik? Az erre adott válasz kulcsfontosságú a szervezet és az érintettjei számára. A szervezetfejlesztés egyik célja a tudatosság növelése, ami a szervezet önmagáról alkotott képét ugyanúgy érinti, mint a kitűzött célokat és a tevékenységet. “Bármit tehet a szervezet, csak tudatosan tegye.” 

Stratégiavezéreltség

Ritka kivétellel hosszú fejlődés útján jut el egy szervezet a lehetőségekhez igazodás állapotából a stratégiavezérelt működés felé. Óriási attitűdváltás ez, amelyben a szervezet egyértelműen meghatározza a céljait, elköteleződik mellettük, és hagyja általa a működését is átformálódni. Ez nagy lépés, és minden szervezetben máskor jön el az ideje – nem fogjuk erőltetni, de szükségesnek tartjuk, hogy egyszer eljöjjön.

Képesség a változásra

Így dolgozunk

Bármilyen megkeresésről van szó, vezetői beszélgetés(ek)kel kezdünk. Ennek során egyértelművé válik, hogy melyek azok a részterületek, amelyekben a szervezet jól teljesít, amelyekben kevésbé, és az is, hogy milyen további lépésekre lenne szükség.

Tipikusan háromféle folyamatban dolgozunk, amelyek tárgyukat, tartalmukat illetően az adott szervezet igényeire épülnek:

 • vezetői coaching
 • szervezeti stratégia készítése (területi stratégiákkal együtt, pl. kommunikációs stratégia, fundraising stratégia)
 • kuratóriumfejlesztés, irányító testületek fejlesztése

Az eszközök, amelyeket szeretünk használni:

 • coaching, megoldásfókuszú coaching
 • tréningek, esetleg workshopok
 • Theory of Change (a szervezeti célmeghatározáshoz)
 • azonban a leghatékonyabbnak a hosszú távú tanácsadást tartjuk. Erről szól egyébként kísérési szolgáltatásunk ->

Szervezeti stratégia készítése

A stratégia vízválasztó a szervezet életében

A stratégiakészítési folyamat kézzelfogható eredménye egy dokumentum, de mindenekelőtt egy folyamatról van szó, amelyben a szervezet kialakítja magának azt a jövőképet, érték- és célrendszert, ami alapján a továbbiakban működni akar.

Attitűdváltásról beszélünk: a szervezet elkötelezi magát, hogy a jövőképéhez és céljaihoz igazítja a működését, azaz stratégiavezéreltté válik.

A stratégia kérdése a szervezet számára nem zárul le a dokumentum elkészítésével: a benne foglaltaknak be kell épülnie a szervezet mindennapjaiba, döntéseibe, operatív terveibe, projektjeibe.

Mit ad a stratégia a szervezet számára?

 • Ami a legfontosabb: a szervezeti tevékenység és döntések nem a véletlenszerű külső impulzusok, lehetőségek alapján lesznek meghatározva (lehetőségvezérelt működés), hanem a megvalósítani kívánt szervezeti küldetést, elérni akart változást alapul véve születnek a döntések. Ez nagyobb tervezhetőséget, összességében pedig biztosabb elért hatást jelent.
 • A tevékenység fókuszáltabb, ezért hatékonyabb lesz.
 • Egyértelművé válik a munkatársak, a menedzsment / vezetés, az irányító testület számára, hogy a szervezetben azonos célokért dolgoznak. Megerősödnek a kapcsolatok a stábtagok között: a szervezetfejlesztésnek erős csapatépítő hatása is van.
 • Az írott szervezeti stratégia az előfeltétele a területi – kommunikációs, forrásteremtési, HR-stratégiáknak. Ráépülnek a pénzügyi és működési tervek – nem is igazán lehet komoly tervezést igénylő tevékenységbe fogni nélküle.

A stratégia elkészítése sosincs túl korán

Bár a legtöbb szervezetnél egy érési fázist jelent az, hogy elkészül az írott stratégiája, a stratégiavezérelt működés – és az ahhoz szükséges attitűd – nincs szervezeti korhoz kötve.

Ugyanúgy aktuális lehet egy kialakulófélben levő, mint egy húsz éves, újraformálódó szervezetnek. Olyan szervezetnek is készítettünk már stratégiát, amelyik még be sem volt jegyezve.

Egyetlen olyan eset van, amikor kifejezetten nem javasoljuk a belevágást a stratégia készítésébe: ez a krízisben levő szervezet.

A folyamat

A szükséges változások kialakulásához, megszilárdulásához idő kell. Egy stratégiakészítési folyamat éppen ezért legalább fél év, amely során az előkészítésen túl 4-8 alkalommal dolgozunk közösen. Minimálisan ennyi idő szükséges, hogy a stratégia maga kialakuljon, a stratégiaalapú gondolkodás gyökeret verjen, és közös megértésként, közös célként kezdjen működni a szervezetben.

A szervezeti stratégia készítése ideális pillanat a társadalmi hatásmérés bevezetésére. A stratégia rögzíti a szervezeti küldetést – a hatásmérés tervezésében kiderül, hogyan lehet ezt valóra váltani.

A stratégiakészítés folyamata akkor sikeres, ha a stratégia élővé válik, az együtt elindított folyamatok a szervezetfejlesztő nélkül is működnek. A lezárásnál ezért felkészítünk arra, hogy hogyan tartsd fenn, vidd tovább a folyamatban kialakult szemléletet, és hogyan ültesd át a gyakorlatba a szervezeti működés területein.

Vezetői coaching

Néha egészen kis dologból egészen sokat lehet kapni. Azt gondoljuk, hogy a vezetői coaching pont ilyen.
Tudjuk, hogy te vagy a szervezeted fő, és legtöbbször túlterhelt teherviselője. Azt is, hogy a változásokban, a megoldáskeresésben, döntések közé beszorítva egyre nehezebb jelen lenni, mozgásban tartani az embereket, észrevenni a lehetőségeket. És azt is, hogy az emberi létezés része, hogy időről időre elakadásokkal küzdünk, akármennyire is tapasztalt, “egészben levő”, kompetens személyek legyünk is egyébként.

Ne várd meg, amíg betemet

A coachingban rövid, lényegretörő, stabil keretekkel rendelkező folyamatba hozhatod el az aktuális problémádat, dilemmáidat.

A cél az újrakeretezés: a kérdések segítségével te magad leszel képes friss szemmel felmérni a saját és a szervezetedben, környezetében rejlő erőforrásokat, lehetőségeket.

Megoldásfókuszú módszertannal dolgozunk. És bár coachingról van szó, nem tanácsadásról (nem adunk kész megoldásokat), a civil szervezetekkel kapcsolatos szaktudásunkat úgysem tudjuk az ajtón kívül hagyni.

Bármilyen, a vezetői szerepeddel vagy a szervezet helyzetével kapcsolatos elakadás, probléma, tehetetlenségérzés esetén léphetsz a megoldás felé – mert megoldás van, méghozzá nálad van, a coachingban csak segítünk megtalálni.

Coachinggal kapcsolatos megkereséssel Ambrus Noémihoz és Lévai Gáborhoz fordulhatsz. Kérdezz vagy kérj időpontot akár most.

És Nektek mire van szükségetek?

Azért dolgozunk, hogy segítsünk elhárítani az akadályokat a szervezeted kiteljesedése elől, és képessé váljon elérni azt a hatást, amiért létrejött.

Mondd el, hogy Ti hol tartotok, mik a kihívásaitok, és mellétek állunk azzal a szaktudással és tapasztalattal, amit több tucat szervezettel való találkozás során építettünk fel.

Növekednétek? Akadályba ütköztetek? Újratervezésben vagytok? Beszéljünk róla!

Töltsd ki rövid kérdőívünket a kihívásotokkal kapcsolatban! Ha úgy véljük, hogy tudunk segíteni, vendégünk vagy egy felmérő, 1 órás konzultációra.

Tovább a kérdőívre

Olvasnál még? Nézd meg szervezetfejlesztés témájú írásainkat a blogon!

Amit az ügyfeleink tapasztaltak

Legyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.