Hol tart a társadalmi hatásmérés Magyarországon a civil szervezetek körében? ⋆ Civilsupport
A társadalmi hatásmérés helyzete a civil szektorban Magyarországon 2016-ban
társadalmi hatásmérés
8390
post-template-default,single,single-post,postid-8390,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Hol tart a társadalmi hatásmérés Magyarországon a civil szervezetek körében?

Május 19-én szervezte meg az első társadalmi hatásmérésről szóló meetup-ot a Civil Support által 2014 óta vezetett, és idén egy év kihagyás után újrainduló “Hungarian Country Impact Group”.

A közel 80 résztvevő 7 gondolatébresztő előadást láthatott hazai és nemzetközi előadóktól, a társadalmi hatásméréssel kapcsolatos  módszertanokról, vállalati és civil oldali tapasztalatokról.

A meetupot megelőzően készítettünk egy kisebb kutatást civil partnereink körében, amelyben azt vizsgáltuk, hogy mit tudnak ezek a szervezetek a hatásmérésről, és egyáltalán mennyire elterjedt a használata a hazai non-profit szervezeteknél.

A válaszadó 105 szervezet közel fele nem hallott még korábban a hatásmérésről, de a kérdőív kitöltése után 90%-uk fontosnak tartaná, hogy mérjék a tevékenységük társadalmi hatását.

A kutatás során azt vizsgáltuk, hogy a működésük során hol és milyen információkat gyűjtenek, illetve hogy mi a motivációjuk az adatgyűjtésre.

Az első kérdéscsoportból az derült ki, hogy az egyes projektek megkezdése előtt ugyan tájékozódnak az érintettektől, de ez leginkább az igények felmérésére korlátozódik. Azt a válaszadó civil szervezetek többsége nem gondolja, hogy az érintettek ismerhetik a problémáik lehetséges megoldásait is.

erintettekbevonasa

Ezt követően vizsgáltuk, hogy a működésük során milyen gyakori az információ gyűjtés, és az mennyire van kapcsolatban az elért társadalmi hatással. A szervezetek háromnegyede rendszeresen gyűjt adatokat az érintettektől, jellemzően kérdőíves módszerrel, sokszor kötetlen személyes beszélgetések során. Az adatgyűjtés továbbra is a felmerült nehézségekre, illetve az igényekre fókuszál, a válaszadók alig negyede mondta, hogy foglalkoznak az érintettek tudásának, vagy magatartásának változásával.

adatgyujtes

A projektek befejezése után ugyan a válaszadók több, mint fele méri, mennyire tartós a változás a projektből kikerülés után, de a részleteknél az derült ki, hogy alig van olyan projekt, amelynek része az utánkövetés.

utankovetes

A kutatás utolsó részében azzal foglalkoztunk, hogy ezek a civil szervezetek együttműködnek-e vállalati partnerekkel, és ha igen, elvárják-e a partnereik tőlük, hogy mérjék a projektek társadalmi hatását. A válaszadók mintegy 40%-a mondta, hogy aktív vállalati együttműködései vannak, és további 40% szeretne ilyet. Az aktív kapcsolattal rendelkezők közül azonban csak alig 10%, akinél elvárás volt az érintettek életében bekövetkező pozitív változás kimutatása!

vallalatielvaras

 

A kutatás eredményei megegyeznek a saját tapasztalatainkkal, a valódi társadalmi hatás kimutatása sem külső, sem belső elvárásként nem épült még be a társadalmi célú szervezetek működésébe.

Ezen szeretnénk változtatni egyrészt a Hatásmérés Munkacsoporton, másrészt saját tanácsadói tevékenységünkön keresztül. Ha civil szervezetként érdekel a hatásmérés, akkor itt, ha vállalati társadalmi felelősségvállalással foglalkozóként szeretnél mérhető eredményeket kimutatni a támogatási programjaidban, akkor pedig itt találsz bővebb információt, hogyan tudunk segíteni.Legyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.