10 tipp, hogyan tedd elérhetővé alkalmazottaid szaktudását civil szervezetek számára ⋆ Civilsupport
798
post-template-default,single,single-post,postid-798,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

10 tipp, hogyan tedd elérhetővé alkalmazottaid szaktudását civil szervezetek számára

business-idea-680788__180A nonprofit szervezetek mélyen elkötelezettek abban, hogy az általuk felkarolt társadalmi ügyet szolgálják, és a lehető legjobb megoldásokat kínálják a társadalom problémáira. Azonban sokszor a meglévő kapacitások szűkössége és a hiányzó szaktudás miatt nem tudják a stratégiai, szervezeti és pénzügyi szükségleteiket jól közvetíteni a lehetséges befektetők felé. Erre nyújthat megoldást a tudásalapú önkéntesség, amely összekapcsolja a vállalati szaktudást a civil szervezetek igényeivel, hogy közösen mérhetően nagyobb társadalmi hatást és változást érjenek el.

A Deloitte sok éves tapasztalattal rendelkezik vállalati pro bono önkéntesség területén. A következő 10 pont bemutatja, hogy szerintük hogyan lehet a vállalati szakértelmet hatékony módon hozzáférhetővé tenni nonprofit szervezetek számára:

#1. Leltározz!
Készíts egy leltárt a korábbi és jelenlegi feladatokról, munkafolyamatokról, valamint egy listát azokról a fő területekről, ahol szakmai tapasztalattal rendelkezel.Mi a vállalatod fő tevékenységi köre? Marketing, PR, jog, HR, pénzügy, informatika, startégiai tervezés stb.?

#2. Térképezd fel az alkalmazottak képességeit!
Mérd fel az üzleti és szervezeti kompetenciákat, amelyek a vállalatod működési területét egészen áthatják, és készíts egy listát a képességekről. Pl. Jó írói vénával rendelkezel? Kiválóan tárgyalsz? Kézben tartod a futó projekteket?

#3. Találd meg a partnered!
Készíts egy listát azokról a civil szervezetekről, akikkel szívesen együttműködnél és felajánlanád alkalmazottaid idejét és tehetségét. Mérlegeld, hogy vajon milyen szükségleteket tudnál kielégíteni? Ne feledd, hogy a nonprofit szervezetnek is vannak alkalmazottai, ügyfelei, ahogy az a for-profit szférában is jelen van.

#4. Konkretizáld a feladatokat!
Az első két pontban felmért készségeket és képességeket használva, vesd papírra, hogy hogyan tudnád ezeket a specifikus képességeket a nonprofit szervezet üzleti szolgálatába állítani. Például, ha IT területen tevékenykedsz, abban tudsz a civil szervezetnek segíteni, hogy létrehozol egy önkéntes adatbázist. Ha pénzügy a te szakterületed, segíthetsz a pénzforgalom átvizsgálásában. Grafikusként egy rendezvény meghívójának elkészítésében segíthetsz. HR-esként tanácsokat adhatsz abban, hogyan kell egy foglalkoztatási kézikönyvet létrehozni. Ha tárgyalási készségeid az erősek, akkor segíthetsz egy szerződés megkötésében. A lehetőségek száma végtelen!

#5. Vedd fel a kapcsolatot a civil szervezet vezetőjével!
Lépj kapcsolatba a civil szervezet önkéntes menedzserével, vagy más illetékes személlyel, és oszd meg elképzeléseidet a közös együttműködés lehetőségeiről vállalati szempontból. Indítványozz egy beszélgetést a nonprofit szervezet üzleti és szervezeti szükségleteiről is. Tartsd szem előtt, hogy a legtöbb szervezet tapasztalatlan az önkéntesek ilyen irányú foglalkoztatásában, ezért időre és kreatív ötletekre lehet szükség, hogy megtaláljátok a sikeres és eredményes együttműködéshez mindkét fél számára járható utat. Dolgozzatok együtt, hogy a felajánlott szaktudás valóban a civil szervezet igényeihez és szükségleteihez igazodjon.

#6. Azonosítsd a pro bono projektet!
Most, hogy több információval rendelkezel a nonprofit szervezet szükségleteiről, menj vissza a 4. pontban készített listához és azonosítsd azokat a projekteket, amelyhez mind a vállalat, mind pedig a szervezet idejét és tehetségét tudja adni.

#7. Készítsd el a projekt vázlatát!
Vázold a tervet, akkor is, ha egyelőre csak egy rövid kivonat, és oszd meg a civil szervezettel. Ennek a lépésnek tartalmaznia kell, hogy mikor tervezed a projekt indítását, mikorra várható a befejezés, és mi az, amit szeretnél elérni, megvalósítani. Amennyiben anyagi költségek is felmerülnek, csatolj egy jegyzetet a kiadásokról, valamint, hogy melyik fél milyen mértékben vállal ebben szerepet.

#8. Találj időd a projektterv teljes kidolgozására!
Néhány nap, illetve hét leforgása alatt már egy kész projekttervvel rendelkezel. Szerencsés, ha a projekt időtartamára a főbb időpontokat jelölöd a naptáradban, ahogy azt az üzleti megbeszélések esetében is teszed.

#9. Ismertesd a projekt eredményét!
A projekt befejezését követően mutasd be a civil szervezetnek, hogy mi lett a projekt eredménye. Amennyiben tudod, mondd el a szervezetnek, hogy a támogatásod milyen piaci értéket képvisel, így azt a megbecsülést és elismerést kapod, amelyet megérdemelsz.

#10. Ünnepelj!
Fontos, hogy ünnepeld meg az elért sikereket és a jó eredményeket. De mielőtt belefeledkeznél az ünneplésbe, lépj vissza a 7-es ponthoz és válassz ki egy másik projektet. A kedvenc nonprofit szervezetednek szüksége van rád és a szakértelmedre!

Bárhol is akadsz meg a pro bono szakmai program vállalati kereteinek a felépítésében, mi a folyamat bármelyik szakaszában segítünk, hogy a projekt mindhárom szereplőjét (vállalat, alkalmazott, civil szervezet) bevonva sikeres együttműködések szülessenek. További információért lépj velünk kapcsolatba!

(Forrás: http://www2.deloitte.com/)

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.