CSR lehetőségek vállalatok számára ⋆ Civilsupport
7613
post-template-default,single,single-post,postid-7613,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

CSR lehetőségek vállalatok számára

volunteer-logo-27719_640

Hagyományos önkéntesség vagy pro bono? Milyen lehetőségek kínálkoznak a vállalatok számára társadalmi felelősségvállalás területén?

 

Egy korábbi cikkben már körvonalaztam a pro bono hazai helyzetét és a benne rejlő lehetőségeket. Most szeretném, ha az önkéntes tevékenységi formák rendszerében fogalmi szempontból is a helyére tennénk.

A hazai önkéntes munka legismertebb formája az ún. hagyományos önkéntes szolgálat. Jellemzői direkt, ill. azonnali válaszadás a felmerülő szükségletekre. Leggyakoribb és legismertebb formája a fizikai segítségnyújtás, mint pl. katasztrófa helyzetekben étel, ital osztása, közterület felújítása, kutyasétáltatás stb. Általában nem igényel különösebb felkészülést, de természetesen vannak és lehetnek olyan programok, ahol néhány órás, ill. néhány napos tréning előzheti meg az önkéntes felkészítését a tevékenység elvégzésére. Hazánkban ez a leggyakoribb és leginkább elterjedt formája a társadalmi segítésnyújtásnak és a nagyvállalatok jelenleg az ilyen típusú önkéntes lehetőségek tárházát kínálják a munkavállalók számára.

A szakértelmen alapuló önkéntes tevékenység, ahogy azt az alábbi táblázat is mutatja, egy magasabb szintű formája a segítésnyújtásnak. A Taproot Foundation 2008-ban készítette az alábbi táblázatot, amelyben a vállalatok társadalmi elköteleződésének formáit és a munkavállalóik számára nyújtható önkéntes lehetőségeket mutatja be a nonprofit szektorban felmerülő szükségletek és igények “térképe” mentén.

A pénzügyi támogatási formákról nem szeretnék beszélni, lépjünk inkább a sokkal izgalmasabb tudásalapú önkéntesség lehetséges formáira. Ahogy az a táblázatból is kitűnik, a szaktudáson alapuló önkéntes lehetőségek sokkal szélesebb spektrumot ölelnek fel, mint az elsősorban fizikai segítségnyújtásra épülő hagyományos önkéntesség. A szaktudáson alapuló önkéntesség során pl. A ’Pro bono szolgáltatás’ ebbe a szegmensbe tartozik, és a szakértelmen alapuló önkéntesség azon formája, amelynek célja, a magasan kvalifikált szakértők összekapcsolása azokkal a nonprofit szervezetekkel, akik a piacon fellelhető és a hatékony működés szempontjából nélkülözhetetlen tudást humán erőforrás és/vagy pénzügyi hiány miatt képtelenek igénybe venni.

Akár egy vállalat képviselője vagy, akár egy civil szervezet munkatársa, érdemes azon elgondolkodni, hogy milyen lehetőségek nyílhatnak meg társadalmunk e két meghatározó formálója számára. Amíg Te gondolkodsz, mi összegyűjtünk néhány további plusz értéket, amelyet a pro bono révén beépíthetsz vállalatod, illetve szervezeted kultúrájába. Ha felkeltettük érdeklődésedet, töltsd ki kérdőívünket, (vállalat: itt, civil szervezet: itt) és alakítsuk együtt társadalmunk jövőjét!

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.