Pro bono önkéntesség és vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) ⋆ Civilsupport
394
post-template-default,single,single-post,postid-394,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Pro bono önkéntesség és vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR)

Pro bono önkéntesség és vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR)

chrome-103695_640

Pro Bono önkéntesség: a vállalati-civil együttműködés új mérföldköve. Civil igényfelmérés. Kedvezményes regisztráció a www.adnijo.org oldalon.

Hazánkban egyre több vállalat CSR programjában megtalálható az önkéntesség. Ezek jellemzően egy-egy civil szervezet felmerülő igényeire adnak általában gyors és azonnali választ. Gondoljunk az egynapos hagyományos önkéntes formákra, amelyek többnyire fizikai segítésnyújtásra „korlátozódnak”, mint pl. a kerítésfestés, parkosítás vagy kutyasétáltatás. Azt is mondhatjuk, hogy egyfajta extra-kezet nyújtanak a nonprofit szervezetnek a program lebonyolításában, a szervezet működésében, a célcsoport igényeinek és szükségleteinek azonnali vagy szervezett keretek között működő kiszolgálásában. Mind a civilek, mind a vállalati oldal igénye, hogy a befektetett erőforrásaik tényleges társadalmi hatást hozzanak létre. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, a CSR (vállalati társadalmi felelősségvállalás) programokat jelenleg jellemző ad hoc ötletek helyett végiggondolt programokra, a civil szervezetek részéről pedig erősebb megvalósító szemléletre van szükség.

A CivilJob felületén keresztül azt szeretnénk könnyen elérhetővé tenni, hogy a vállalati önkéntes programok egy-egy számukra fontos ügyet képviselő civil szervezet problémaismeretéhez és szaktudásához kapcsolódhassanak, és együtt mérhetően nagyobb társadalmi hatást hozzanak létre. Ebben nyújt segítséget a pro bono önkéntesség, ahol a vállalatokban meglévő szakmai tudás, kompetencia, sok éves tapasztalat és hozzáértés kerül felajánlásra önkéntes formában a társadalmi szervezetek számára. Olyan erőforrások válnak így a civil szervezetek számára is elérhetővé, amelyeket eddig anyagi vagy egyéb okból kifolyólag nem tudnak a szervezet hatékonyabb működéséhez biztosítani.

A Civil Support 2014 nyarán 20 nagyvállalat CSR vezetőjével készített mélyinterjút. Ez alapján a hazai civil szervezetek döntő többségének jelentősen fejlődnie kellene vezetői, munkaszervezési, projekt-megvalósító és kommunikációs területen, miközben a for-profit szektorban ezek a kompetenciák rendelkezésre állnak. Ezért tartjuk fontosnak a hazai vállalati-civil együttműködések területén a szakmai önkéntesség (pro bono) elterjesztését.

Ha nonprofit szervezetként érdekel a pro bono önkéntesség, töltsd ki az igényfelmérőt, amelyet itt érhetsz el: kérdőív. Azok a nonprofit szervezetek, akik kitöltik a kérdőívet, lehetőséget kapnak arra is, hogy most díjmentesen regisztráljanak az adnijo.org honlapra, ahol meghatározott projektekre tudnak forrást gyűjteni. A kérdőív kitöltésével így egyrészt részese lehetsz a pro bono mozgalom hazai elindításának, másrészt lehetőséget kapsz, hogy egy innovatív forrásgyűjtő csatornát próbálj ki. További információt a kedvezmény feltételeiről az info@adnijo.org e-mail címen kérhetsz.

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.