Open space a társadalmi szervezetek fenntarthatóságért ⋆ Civilsupport
630
post-template-default,single,single-post,postid-630,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Open space a társadalmi szervezetek fenntarthatóságért

unnamed

Mit tegyünk a társadalmi szervezetek fenntarthatóságáért? címmel került megrendezésre az open space fórum 2014 őszén. A rendezvényen közel 70 civil és vállalati képviselő, társadalmi vállalkozó, befektető és szervezetfejlesztő gondolkodott és osztotta meg tapasztalatait a társadalmi fenntarthatóság témakörében.

Az open space program 5 szervezet közös együttműködésének a megvalósulása: az Ashoka, a Civil Support Nonprofit Kft., a Cromo Alapítvány, a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség és a MagNet Bank. Az adott témát különböző nézőpontokból jártuk körbe, így mind a délelőtti blokkban, mind pedig a délután folyamán érdekes és aktuális kérdések vetődtek fel. Mivel a pro bono is felkerült a műhelybeszélgetések egyik témájaként, nem is volt számomra kérdés, hogy melyik csoporthoz, jobban mondva témához csatlakozom.

A téma iránt nagy volt az érdeklődés, alátámasztva a téma aktualitását. Egyre több vállalat érzi, hogy a hagyományos „csapatépítő” önkéntes programok mellett vagy azokon túl – időszerű a pro bono irányába elmozdulni. Egyrészt, mert a vállalati kultúrában is egyre inkább helyet kér magának. Joggal, hiszen ez lehet a CSR egyik olyan kulcseleme, amely jól ki tudja aknázni a vállalatban rejlő és meglévő forrásokat: a magasan képzett és sok tapasztalattal rendelkező alkalmazottak szaktudását és hozzáértését. Másrészt, a társadalmi szervezetek fenntarthatóságáért témát körbejárva egyértelművé vált, hogy igenis szükséges a társadalmi szervezetek „átstrukturálása”, azaz egy olyan szemléletmód formálás, amely előfutárként szolgálhat a civil szervezetek hatékonyabb működéséhez gazdasági és társadalmi szinten is. Ebben az „átstrukturálódásban” a pro bono hatékony és alkalmazható együttműködési forma, hiszen mindazt a szakértelmet és kapacitást elérhetővé teheti, amely eddig a civil szférának pénzügyi, humán vagy egyéb okból elérhetetlen volt.

Az értékes civil-vállalati együttműködés létrejöttéhez elengedhetetlen az egymásra nyitott párbeszéd elindítása. Ha csak arra gondolunk, mennyi sztereotípia járja át mindkét terület működését vagy azokat az alkalmazottakat, akik ezekben a szervezetekben dolgoznak, akkor érezzük igazán, hogy mennyire fontos, hogy ezek a falak ledőljenek és az együttműködés szilárd, jól megmunkált talajra épülhessen fel.
A partnerség bizalmon, egymás iránt nyitott, kölcsönös tanuláson és elköteleződésen alapulhat. Emellett fontos az egymás értékeinek az elfogadása, az egyenrangúság és a másik tudásának, tapasztalatának a tisztelete. Mindezt fűszerezzük még meg empátiával, valamint egy jó adag türelemmel. Ha mindkét fél hajlandó egymástól tanulni, a másik fél világába, működési elveibe, struktúrájába belehelyezkedni, a másik fél szemével látni, akkor értékes, mindkét fél számára gyümölcsöző és hosszútávon fenntartható társadalmi szerepvállalások születhetnek.

Kívánom, hogy találjuk meg azokat a partnereket – legyen az vállalat, civil vagy az együttműködés létrejöttét és eredményességét elősegítő és támogató közvetítő szervezet -, akik segítenek összekötni értékeinket, látni a láthatatlant és közösen iránytűként szolgálhatunk egy fenntartható, élhető és együttműködésen alapuló társadalom formálásában.

(Az open space-ről készült vizuális jegyzetet itt, a videókat pedig itt és itt tudod megnézni.)

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.