Önkénteskedés a Maslow-piramis tükrében ⋆ Civilsupport
603
post-template-default,single,single-post,postid-603,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Önkénteskedés a Maslow-piramis tükrében

maslow-piramis-pedablogAz önkénteskedést, mint önzetlen, önnön részünkből felajánlott pénzbeli juttatást nem kísérő szolgáltatást, vajon hová tudnánk az emberi szükségletek, a jól-lét piramisán elhelyezni?

A Maslow-piramissal mindannyian találkoztunk már életünk során közvetve vagy közvetlenül, attól függően, hogy tudatosan, életpályánk alakulása szempontjából jött velünk szembe, vagy érzelmi, fizikális szinten éltük meg szükségleteink jelenlétét vagy hiányát.

Miről is szól röviden a Maslow-piramis?

A fogalom Abraham Maslow, amerikai pszichológus nevéhez fűződik. A piramis az emberi szükségletek 7 szintjét különbözteti meg. (1945-ben megjelent Motivation and Personality c. könyvében 5, majd 1968-ban közzé tett Toward of Psychology of Being c. könyvében az emberi szükségletek hierarchiájának 7 szintjét nevezi meg.)

A piramis alján az alapszükségletek, a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen szükségletek helyezkednek el. A létfenntartás szükséglete magával hozza a biztonsági szükségletek kialakulását, amely a megszerzett javak védelmét jelenti. A szociális szükségletek az ember társas mivoltából adódnak mint pl. a valahová való tartozás, a szeretni és szeretve lenni érzése. Miközben igényünk van valahová tartozni, ebből fakadóan arra is szükségünk van, hogy elismerjék, elfogadják egyéniségünket, képességeinket, rátermettségünket. A piramis csúcsán az önmegvalósítás áll, annak a belső késztetése, hogy a tehetségünket, a bennünk rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználjuk.

És akkor hogyan is kapcsolódik ehhez az önkénteskedés?

Mint gyakorlott és tapasztalt önkéntes mindenképpen azt gondolom, hogy az önkénteskedés szintén megjelenik a “jót cselekedni” szükségleteként. Így lassan 6 év elteltével, biztosan beszélhetek a szükséges jóról, ami ha nincs, nem része a hétköznapok “ámokfutásának”, akkor hiányként élem meg. Tehát a Maslow-piramis szerint az önkénteskedés az emberi szükségletek hierarchiájának a növekedési részéhez sorolandó, amely a közösség révén kielégíti a valahová tartozási igényünket. Az önkéntesség szól továbbá a fogadó félnek nyújtott önzetlen segítségünkről, a támogatott társadalmi ügy előmozdításáról, a civil szervezetek fenntarthatóságáról, és mindarról a lelki töltelékről, amely megfoghatatlanul, de ott van és helyet kér magának a szívünkben. Az önkénteskedés akaratlagos kölcsönösségre épül, egy többszörösen is win-win élmény, amelyből mindkét fél nyertesként kerül ki.

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.