Egy pro bono együttműködésről sohasem tudhatod, hogy merre felé visz el ⋆ Civilsupport
644
post-template-default,single,single-post,postid-644,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Egy pro bono együttműködésről sohasem tudhatod, hogy merre felé visz el

ZsazsaAz Ashoka 1980 óta a világ legnagyobb társadalmi vállalkozókat tömörítő hálózata, akik a forradalmi ötleteik révén az adott társadalmi problémára innovatív és fenntartható megoldást hoznak. Jelenleg 84 országban van jelen, köztük Magyarországon is (1995 óta, 35 magyar Ashoka taggal), és jelenleg több mint 3000 Ashoka tagot számlál. Az Ashoka egyik sajátossága, hogy nagy mértékben pro bono együttműködésekből tartja fenn magát. Demeter Zsazsa, az Ashoka Magyarország vezetője arról mesél, hogy a pro bono miért játszik fontos szerepet az Ashoka életében, miben látja egy pro bono együttműködés sikerét, mi lehet a kudarc forrása, és azt is megosztja velünk, hogy az ő életét egy pro bono tanácsadás milyen irányban változtatta meg.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Civil Support Kft.-vel?
Egy közösségi felületen láttam meg a céget. Kíváncsi voltam arra, hogy kik ők, mivel foglalkoznak, így felvettem Gáborral, a Civil Support Kft. ügyvezetőjével a kapcsolatot. Már az első alkalommal nagyon gyümölcsöző találkozás volt – habár itt még nem gondoltunk pro bono együttműködésre -, mivel Gábor ajánlására az Ashoka egy újabb taggal bővülhetett. Ennek nagyon örültem, mivel gyakran ajánlások útján jutunk Ashoka tag jelölésekhez.
A pro bono keretek között zajló együttműködés tulajdonképpen úgy jött, hogy én már az elejétől kezdve azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnánk közösen együttműködni, hiszen a Civil Support civil és társadalmi szervezetek fejlesztésével, fenntarthatóságával foglakozik. Hosszú idő telt el, amire eljutottunk oda, hogy tudtuk, hogy melyik az a szakterület, amelyben ők a magyarországi Ashokának segíteni tudnának. Németországban az SRS (társadalmi hatásmérés) riportolás kötelező dolog az Ashoka tagok részéről, amelyet a mi régiónkban is szeretnénk kötelezővé tenni. Így született meg a közös pro bono együttműködés, amelynek keretében a Civil Support mentorálása mellett 4 Ashoka tagunk ment végig az SRS folyamaton.


Melyek voltak ezek a szervezetek?

A pro bono tanácsadásban négy Ashoka tagunk vett részt: Eigner Bernadett, a Mikkamakka alapítója, Rácz József, a Kék Pont Alapítvány megálmodója, Kovács Csaba, a Félúton Alapítvány ügyvezetője és Szekeres Erzsébet, az Összefogás Rehabilitációs Központ vezetője.

Milyen szempontok alapján választottátok éppen őket?
Ahhoz, hogy a kiválasztási szempontokat el tudjam mondani, kicsit visszatérek az Ashoka történetéhez. 1995 óta választunk ki tagokat. ’95 és 2003 között nagyon aktív volt a tagoknak a felkutatása, kiválasztása és támogatása. Majd ezt követte egy hosszú szünet: 2003 – 2011 között nem volt Ashoka képviselet Magyarországon.

Egy társadalmi vállalkozó nem elégszik meg azzal, hogy sikerül kifognia egy halat vagy éppenséggel megtanul halászni. A társadalmi vállalkozó addig nem nyugszik, amíg az egész halászati iparágat meg nem reformálta teljes egészében. Bill Drayton – az Ashoka alapító-elnöke

Aztán amikor 2011-ben újraindult az Ashoka hazai képviselete elkezdtük felmérni a régióban, hogy ki hol tart, kinek mire van szüksége, ki mennyire aktív, kinek hol tudunk segíteni. A felmérést követte egy egy oldalas profil létrehozása, amelyből láthatóvá vált, hogy kinek van szervezete és ki aktív benne, hogy hol létezik egy meglévő struktúra, amire a segítséget lehet építeni. Emellett figyelembe kellett vennünk a Civil Support kapacitását is, illetve az is mérvadó volt, hogy mely területhez van igazán releváns tudása. Továbbá megnéztük azt is, hogy kik azok a tagok, akikre Gáborék egy önfenntartó, bevételt generáló működést tudnak építeni. Mindezeket figyelembe véve 4 taggal való együttműködésre nyílt lehetőség.


Hogyan fogadták a kiválasztott tagok ezt a lehetőséget?

Nagyon örültek neki. Elképesztő aktív emberek. Látják, hogy foglalkozunk velük, hogy továbbra is értékeljük a munkájukat, és próbáljuk megkeresni azokat a pontokat, amelyekben tényleg tudunk segíteni. Hát ki ne örülne ennek?

Milyen területen kaptak tanácsadást ezek a szervezetek?
Társadalmi hatásmérés (SRS) kidolgozása. Ugyanakkor a folyamat elején az is nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy amikor az SRS-ről beszélünk, akkor nemcsak a társadalmi hatásmérésről van szó, hanem jó néhány további terület újragondolása és átstrukturálása is elengedhetetlen. Ennek hatására a szervezetek egyfajta szemléletváltáson is keresztülmentek.

Mióta dolgoztok együtt pro bono önkéntes tanácsadókkal?
Mi mindig. Az Ashoka alapítója Bill Drayton, bár a ’80-as években kilépett a McKinseytől, hogy megalapítsa az Ashokát, de továbbra is jó kapcsolatot ápolt a vállalattal. Ez a szemlélet benne maradt a szervezet kultúrájában, hiszen mi csak pro bono tanácsadókkal dolgozunk együtt. A pro bono együttműködés egy oda-vissza működő kapcsolat, hiszen mindkét fél rengeteget profitál ezekből a közös munkákból.

Az Ashoka sajátossága, hogy egy olyan mozgalomnak a generátorai vagyunk, amely által olyan szervezeteket inspirálunk – többek között a Civil Supportot is – akik újító gondolatokkal tudnak más szervezeteket is megmozgatni.

Hogyan találod meg a pro bono partnereiteket?
Hálózatkutatás, hálózatépítés. Minden erről szól. Óriási „netwörkkel” rendelkezünk. Szeretjük, ha egy területhez több kapcsolatunk van. Ezek a kapcsolatok a legtöbb esetben kemény munka, kutatás eredménye, illetve a titok nyitja, hogy „mindenhol ott kell lenni”.


Véleményed szerint mi kell egy sikeres és eredményes pro bono együttműködéshez?

Kölcsönös inspiráció. Az egyik oldalon ott van pl. egy tanácsadó egy business szektorból, egy kialakult üzleti szemlélettel. A másik oldalon meg ott van egy társadalmi szervezet, olyan emberekkel, akikben rengeteg inspiráló erő van, hiszen képesek a bennük megfogalmazódott célokat, vágyakat, álmokat megvalósítani és véghezvinni.

A pro bono együttműködések véleményem szerint akkor működnek jól, amikor a két fél egymásra talál, egymásra hangolódik, tudják egymást inspirálni, és folyamatosan jelen van az érzés, hogy, „amit én tudok, az hasznos lehet a másik embernek”.

Ha ez a két szemlélet találkozik, ott hatalmas egymást lelkesítő erő szabadul fel. Pl. vannak olyan tanácsadóink külföldön, akik elkezdtek dolgozni pro bono tanácsadóként egy Ashoka taggal és annyira más szemlélettel szembesültek, hogy ott hagyták a tanácsadói céget és valami mélyebb értelmet keresve átevickéltek egy nonprofit szervezethez kapcsolódó társadalmi ügy megvalósításának irányába.


Volt-e olyan projekt, ami nem működött és szerinted miért nem?

Magyarországon még nem volt. De előfordulhat, persze.


Társadalmi szervezetként miért látod szükségét a pro bono bevonását?

Egyrészt, mert nem tudunk ezért fizetni. Másrészt, a tudás megosztása és az új kapcsolatok születése által olyan inspirációk áramolnak, amelyek mind a két felet sokban előrébb vihetik, nemcsak szakmailag, de a személyes életük területén is.


Nagyon sokat meséltél a pro bono előnyeiről. „Az éremnek két oldala van.”- szól a mondás. Mi a helyzet a pro bonoval? Beszélhetünk hátrányokról?

A kapacitás. Bármennyire is szeretném másképp mondani, de igen, a fizető ügyfél prioritást élvez. Hogy az adott cégnek, vállalatnak van-e kapacitása bevállalni egy másik szervezetet, mint pro bono, ez mindig az adott fél kapacitásától függ.


Volt-e olyan pro bono tanácsadó, akit elutasítottatok?

Igen, amikor azt éreztük, hogy egy pro bono partner nem működik etikusan, vagy nem pont azt a tudást adja, amire valójában szükségünk lenne. Akkor azt mondjuk, hogy nem.


Neked mit jelent a pro bono? Milyen személyes tapasztalatod van a pro bonoval kapcsolatban?

Nekem az mindig egy élmény, amikor látom, hogy elindul egy együttműködés: még egyik fél sem tudja, hogy mit fog kapni a másiktól és mégis belemennek, vagy az ügy, vagy a személy miatt. Jó látni, ha például a közös munka mind a két felet előrébb vitte, legyen az az élet bármelyik területén.

A pro bono tanácsadás nem csak szakmailag, de a személyes élethez is sokat adhat.

Nekem is van egy nagyon inspiráló élményem, amikor egy coach trénerrel dolgoztam együtt, akivel négy alkalomra szerződtünk. Az első alkalom volt a legmeghatározóbb, ugyanis már az első alkalommal elkezdett kérdezősködni rólam, elsősorban az érdekelte, hogy az Ashokán kívül mi az, ami még megmozgat. Amikor elkezdtem beszélni neki a saját alapítványomról, váratlanul azt kérdezte, hogy „Miért nem fejelem meg a tanulmányaimat egy kulturális antropológiával?” A vicces az egészben, hogy most kezdtem el szeptemberben antropológiát tanulni. Egy együttműködésről sohasem tudhatod, hogy mi felé visz el.


Mit üzensz azoknak, akik pro bonoban gondolkodnak?

Szerintem mindenképpen érdemes belevágni. Én is csináltam coachingot fiatalabbaknak. Nagyon nagy élmény volt, hogy pro bono adhatok valami olyan fontosat, amit a másik hasznosítani tud, amivel a másikat segíthetem. Miközben a másik fél engem is inspirált azzal, amit ő csinál, amit ő mondott.

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.