Egy jól megválasztott pro bono partner ajándék! - Lévai Gábor interjú, II. ⋆ Civilsupport
540
post-template-default,single,single-post,postid-540,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
 

Egy jól megválasztott pro bono partner ajándék! – Lévai Gábor interjú, II.

Egy jól megválasztott pro bono partner ajándék! – Lévai Gábor interjú, II.

Milyen lehetőség és kihívás rejlik a pro bonoban vállalati és civil oldalon? Milyen hatás várható egy pro bono együttműködést követően? Miért lehet fontos egy közvetítő szervezet bevonása? Többek között ezekről mesélt nekünk Gábor az interjú első részében.

Hol tart ma Magyarország a pro bono kezdeményezésekben?
Tapasztalataink szerint a folyamat elején vagyunk. Leginkább nagy tanácsadó cégek, ügyvédi irodák és kommunikációs ügynökségek, illetve szervezetfejlesztők dolgoznak pro bono formában civil szervezetekkel, de a megvalósult projektek / elvégzett munkaórák száma még nagyon alacsony mind az összes önkéntességen belül, mind a civil szervezeteknél felmerülő igényekhez képest. Olyan szempontból is a folyamat elején vagyunk, hogy nagyon sok civil szervezet nem is tudna mit kezdeni egy pro bono felajánlással, nem tudnak megfogalmazni olyan igényeket, amiket a pro bono partner ki is tudna elégíteni.


Milyen jövőképet vizionálsz ezen a területen?

Nagyon nagy a növekedési potenciál, a vállalatok egyre inkább fordulnak a pénzbeli adományok felől az önkéntesség irányába, és a társadalmi célú szervezetek is lassan felismerik, hogy nem csak pénzt érdemes kérni, illetve hogy a vállalati szektorban nagyon sok olyan tudás halmozódott fel, amely hasznos lehet a civil szervezetek hatékonyabb, fenntarthatóbb működéséhez.


A CivilJob kezdeményezés célja többek között a pro bono révén a társadalmi szféra megújítása. Miért látod ennek szükségét?

Az elmúlt másfél évben mintegy 300 órányi pro bono munkát végeztünk el 30-35 civil szervezetnél, és sokszor egy másfél órás coaching alkalom a szervezet vezetőjével több változást indít el, mint akár egy nagyobb összegű pénzadomány. Magyarországon a vállalati és a civil szféra sem bővelkedik az erőforrásokban. A pro bono segít a meglevő erőforrások hatékonyabb felhasználásában, és ez az egyik legkézenfekvőbb együttműködési forma a két szektor között.


Van-e személyes tapasztalatod mint pro bono tanácsadó? Ha igen, mesélj nekünk erről egy picit!

3 kollégámmal együtt 4 civil szervezettel dolgoztunk párhuzamosan egy, a társadalmi hatásukat bemutató riportrendszer bevezetésén, amely mellékhatásként a szervezeti stratégia kialakítását is megköveteli. Mind a négy szervezet vezetőjével interjúztunk, utána két egész napos workshopot tartottunk közösen a négy szervezet menedzsmentjének, majd egy-egy vezetői támogató beszélgetéssel zártuk a folyamatot.

Felemelő volt látni, ahogy a szervezetek rácsodálkoztak a saját értékeikre és hiányosságaikra, ahogy megérezték, mennyire fontos, hogy időről időre összetalálkozzanak a napi rutinon kívül is, és kicsit messzebbről nézzenek rá a működésükre, és amilyen hatékonyan tudták újragondolni a mindennapjaikat.

A folyamat eredményeképp egyrészt kapcsolatok alakultak ki a négy szervezet között, új módon tudják elmesélni a történetüket, jobban tudnak a támogatóik fejével gondolkozni, és leginkább új energiát nyertek ahhoz, hogy tovább dolgozzanak.


Mit adnál útravalóul azoknak, akik vállalati vagy civil oldalról érdeklődnek pro bono programok iránt?

Vállalati oldalról mindenkit csak biztatni tudok arra, hogy vigye el a saját szakértelmét egy számára fontos területen dolgozó civil szervezethez.

A szaktudásának ennél nagyobb megbecsülésben kevés helyen lesz része az élete során!

Civilek számára pedig egy jól megválasztott pro bono partner ajándék. Nem csak a szakértelem miatt, amit behoz a szervezetbe, hanem a teljesen más látásmód és megközelítés, a munkakultúra, a projektszemlélet, és az eredmény fókusz is rengeteg kapacitást szabadíthat fel a szervezetben. Arról nem is beszélve, hogy egy vállalati közép, vagy felső-vezető teljesen más körökben mozog, mint a civil szervezeteknél dolgozók, olyan kapcsolatokat tud megmozgatni, amelyek sokat tehetnek hozzá a szervezet életéhez.

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.