Civilség egy önkéntes szemével ⋆ Civilsupport
897
post-template-default,single,single-post,postid-897,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Civilség egy önkéntes szemével


6034

Győri Márta, a Jól-Lét Alapítvány Önkéntes HR tanácsadója

Jómagam is az interneten, keresgélés közben találtam a JÓL-LÉT Alapítványra. HR-esként, 12 év multinacionális cégnél eltöltött tapasztalattal, GYED-en töltött időszakban szerettem volna a HR szakmába visszarázódni. Nagyon tetszett, hogy önéletrajz adatbázissal, részmunkaidős álláshirdetésekkel, tanácsadásokkal és tanfolyamokkal segítenek az otthon lévő kismamáknak az újra elhelyezkedésben.  Jelentkeztem az alapítványhoz önkéntes HR tanácsadónak. Pár projektben tudtam segíteni, skype tanácsadást is végeztem és konferenciákon is részt vettem. Pár hónappal később  a volt munkáltatómhoz sikerült visszatérnem egy teljesen más munkakörben,  így maradt az önkéntesség, ami lehetőséget ad nekem arra, hogy a HR szakmában frissen tartsam a tudásomat. Azóta is segítek, ahogy  a munkám és a családi feladatok engedik. Jó érzéssel tölt el, hogy jó emberekkel dolgozhatok együtt egy jó ügyért!

 

E cikkben szeretnénk segítséget adni az olvasónak a civil (non-profit) szervezetnél való önkéntesség illetve munkavállalás közti választásban.

Általában azok szeretnének civil szervezetnél munkát vállalni, akik már önkéntesként segítették a szervezet munkáját vagy ismerősökön, médián keresztül megismerték a civil szervezetet és azonosulni tudnak a célkitűzéseikkel. Persze vannak olyanok is, akik évekig multinacionális vállalatnál dolgoztak napi 10-12 órát, és úgy érzik elég volt. Váltani szeretnének.
Milyen lépések lehetnek, amik elvezetnek bennünket, hogy munkavállalóként egy civil szervezetnél dolgozzunk? Ha még nem tudjuk, hol kezdjük, íme, néhány lépés a cél eléréséhez:

Első lépés: Ha elhatároztad, hogy segíteni szeretnél, kezd a környezetedben: nehéz élethelyzetben lévő munkatársaidon vagy az utcán a rászoruló járókelőkön is tudsz segíteni, csak figyelj a másik ember igényeire.

Második lépés: A lakókörnyezetedben vagy a munkahelyeden csatlakozz már meglévő önkéntes csoporthoz vagy alapíts egyet. Mindig van egy jó cél, amiért érdemes tenned. Ezeken az önkéntes munkákon keresztül megismerhetsz olyan civil szervezeteket, akikhez később tudsz csatlakozni.

Harmadik lépés: Keress olyan civil szervezetet, ahol önkéntes munkáddal tudsz segíteni.

Negyedik lépés: Ha önkéntesként már megismerted a civil szervezetet és van munkalehetőség náluk, akkor jelentkezz hozzájuk munkavállalónak.

Segítséget nyújthatnak neked az alábbi oldalak:
Ha még nem tudod, hogy kinél is szeretnél dolgozni, akkor nézd meg a civil szervezetek listáját: http://civil.info.hu/civil-szervezetek
Ha már konkrét elképzelésed van, hogy kinél szeretnél dolgozni, akkor megnézheted, hogy van-e náluk meghirdetett álláslehetőség. Ezen az oldalon összegyűjtve találod a civil állásajánlatokat: http://civiljob.hu/allashirdetesek

Hogyan érdemes jelentkezni?
Véleményem szerint a civil szervezeteknél fontos egy személyesebb hangvételű motivációs levél vagy e-mail az önéletrajz mellé. Célszerű leírni, hogy hol találtad az álláshirdetést, mit tudsz a szervezetről, miért szeretnél náluk dolgozni és miben van tapasztalatod, amivel tudnád az ő munkájukat segíteni. Fontos, hogy megírd: önkéntes munkát szeretnél vagy fizetett állást.
Az önéletrajz szerintem nem sokban különbözik a verseny szférában használtaktól. Itt is sokféle típust használhatunk. Íme egy kis segítség: http://www.profession.hu/oneletrajzkeszito/
Ha még nem vagy biztos benne, hogy szeretnél-e civil szervezetnél dolgozni, javaslom, hogy először kezd az önkéntes munkával. Így „ingyen kipróbálhatod” magad és a szervezetet is. Ha megtetszik, akkor már nyugodt szívvel jelentkezhetsz állásra is hozzájuk.

 

Korábbi bejegyzéseket itt érheted el.

 

 

 

Tags:


Legyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.