Audionarrált film látássérültek számára ⋆ Civilsupport
942
post-template-default,single,single-post,postid-942,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Audionarrált film látássérültek számára

Akku Filmklub plakátja: Mozi korlátok nélkülTöbb mint 50 látássérült érdeklődő és ugyanennyi látó néző vett részt az egyik legnagyobb magyar filmklasszikus, A tanú audionarrált változatának díszbemutatóján, november 7-én Győrben. A projektet az AKKU Egyesület és a Vidanet Zrt. együttműködése tette lehetővé. Külön öröm számunkra, hogy a projektgazda két szervezet a közvetítésünkkel talált egymásra, és a közvetítésen túl a rendezvény lebonyolításában és hatásmérésében is részt vállaltunk.

Jelenleg Magyarországon több mint 80 ezer látássérült él, számukra a kulturális lehetőségek csak korlátozottan elérhetőek. Az AKKU – Korlátlan és Akadálymentes Kultúráért Egyesület célja a kultúra akadálymentesítése, elérhetővé tétele a látássérült közönség számára. Munkájuk nyomán mindenki számára elérhetővé, befogadhatóvá válik a színház és a mozi élménye. Már régóta dédelgetett álmuk volt egy speciális hangsávval újraszinkronizált, audionarrált film létrehozása.

Ötletüket a győri székhelyű telekommunikációs szolgáltató, a Vidanet Zrt. karolta fel, aki maga is elkötelezett a fogyatékossággal élők, így a látássérültek megsegítése mellett.
Büszkék vagyunk rá, hogy a Civil Support az ötlet megszületésétől kezdve részt vett a programban: szerepünk volt az egyesület és a vállalat egymásra találásában, a közönségszervezésben, a rendezvény lebonyolításában és hatásmérésében is.

Fantasztikus élményekkel gazdagodtunk. Cseh Zsuzsanna projektvezetőnk beszámolója következik.

A kultúra mindenkié…

Az audionarráció akadálymentesítési technika, amely érthetőbbé és élvezhetőbbé teszi a vizuális programokat, legyen az színházi előadás, film, televíziós műsor vagy kiállítás. A film esetében egy kiegészítő alámondás segítségével jelenítik meg a képi információkat. Az esemény pikantériája volt, hogy a fulmvetítés a látó érdeklődők számára is nyitott volt. Arról, hogy milyen látássérültként egy narrált filmet megélni, az élményre nyitott és érzékeny filmkedvelők szemmaszk segítségével tapasztalhatták meg.

Számomra nagyszerű élmény volt annak a megtapasztalása, ahogy a projekt hozzáadott értéke a célközönségünket is összefogásra ösztönözte. A látássérült embereket nagyon sok velük foglalkozó civil szervezet elmondása alapján nehéz kimozdítani a megszokott hétköznapok rutinjából. Zseniális volt megélni, ahogy a látássérültek összefogtak, és erőfeszítéseket tettek egy olyan kulturális élmény meghonosításáért, amire nagyon is igényük van. Közel 100 szervezettel vettük fel a kapcsolatot, akik támogatásukkal ugyancsak hozzájárultak az esemény sikeréhez. Ezúton is köszönjük!

A győri filmklub bizonyított: az akadálymentesített kultúrára itthon is igény van. Az audionarráció elérhetővé tette a célközönség számára a kultúra önálló befogadását. A kísérők immár kiléphettek megszokott szerepükből, és figyelmüket teljes mértékben a filmnek és az élménynek szentelhették. Ezen felül fontos még kiemelni, hogy az audionarráció látók számára is komoly “tapasztalati képzés”: a narráció hatására, ahogy a társadalmi hatást vizsgáló kérdőívekben is visszajelezték, olyan ajtók nyíltak meg, amelynek segítségével a látó nézők is nyitottabban és magabiztosabban lépnek kapcsolatba a jövőben a látássérültekkel.

„Pár éve segítek egy fiatalembert, aki baleset következtében csőlátással és memóriazavarral küzd. Moziba, színházba, hangversenyekre kísérem el. Mindez élmény neki, ugyanakkor sokszor előfordul, hogy az előadás közben megbök, az óráját nézi. A tanú bemutatóján azonban csoda történt! A másfél órás filmet úgy nézte végig, hogy egyszer sem nézett az órájára. Véleményem szerint, ha ilyen hatást érünk el egy-egy embernél, már megérte.” (Németh Kinga, látássérült)

A rendezvény során nem csak a film akadálymentesítésére fektettünk hangsúlyt. A helyszínen a Vidanet dolgozói önkéntesként segítették a látássérültek zökkenőmentes közlekedését és tájékozódását, akik az érzékenyítő workshop keretében olyan hasznosítható tippeket kaptak, amelynek hatására – a visszajelzéseik alapján – sokkal nyitottabban közelítenek a látássérültek felé.

Miközben még mindig a projekt hatása alatt vagyunk, már elkezdtük szervezni a következő filmklubunkat. Várhatóan jövő tavasszal Kaposváron kerül sor egy vetítésre, emellett Budapesten, és vidéken is szeretnénk bemutatni a filmet.

A program sikeréért ezúton is köszönettel tartozunk a Magyar Nemzeti és Digitális Archívum Intézetnek, aki rendelkezésünkre bocsátotta a filmet, továbbá a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének és a Győri Lions Alapítványnak, akik a látássérültek toborzásában vállaltak nélkülözhetetlen szerepet.

Hogy éppen hol vetítjük a filmet, arról elsősorban az AKKU Facebook oldalán tájékozódhatsz.
Szívesen vesszük mozik, látássérülteket elérő civil szervezetek megkeresését, hogy a narrált filmélmény az ország minden szegletébe, mindenkihez eljusson.
Ha pedig a vállalati-civil együttműködésekben játszott közreműködésünkre vagy kíváncsi, keress minket a cseh.zsuzsanna@civilsupport.hu email címen.

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.