A pro bono túlmutat az önkéntes szakmai segítésen ⋆ Civilsupport
766
post-template-default,single,single-post,postid-766,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-1.6, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,woocommerce_installed,enable_full_screen_sections_on_small_screens,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

A pro bono túlmutat az önkéntes szakmai segítésen

civilsupport-blog-00282014-ben már második alkalommal hirdette meg a Celanese Foundation a vállalati önkéntes programját (Celanese International Impact Program), amely ezúttal a lengyelországi Łódź-ban került megrendezésre. A Celanese 10 munkatársa két civil és egy önkormányzati szervezetnek segített egy hónapon át pro bono keretek között. A magyarországi Celanese irodát tavaly két kollegina, köztük interjúalanyom, Radakovics Viktória képviselte, aki a helyi önkormányzat szociális részlegének segített egy motivációs stratégia kiépítésében.

 

 

A kiválasztás folyamata

„A programba való bekerülésnek szigorú kritériumai vannak. Például, hogy meghatározott ideje már a cégnél kell lenni, vagy hogy korábban még nem vettél részt a programban. A kiválasztást 3 körös „próbatétel” előzi meg. Az első körben 4 darab esszét kell írni a jelentkezőknek. Ha ezen átjutottál, jön a személyes interjú a HR-rel, illetve a közvetlen feletteseim adtak rólam egy értékelő jellemzést. A 3. körben pedig egy videót kellett készíteni, hogy miért szeretnék részt venni a programban.” – ismerteti Viki a kiválasztás folyamatát. A többségtől eltérően Viki nem azzal érvelt, hogy miért őt válasszák a programba, és miért lesz neki jó, ha részt vehet ebben az egy hónapos munkában. Számára sokkal inkább az volt fontos, hogy elmondja, hogy ő mit tud hozzá tenni a szervezet hatékony működéséhez a meglévő szakmai kompetenciái és eddigi tapasztalatai által.

Celanese International Impact Program célja, hogy a világban olyan civil szervezetek munkáját segítse pro bono, amelyek a társadalom gazdasági, környezetvédelmi és szociális problémáit célozzák meg. A programban 10 munkatárs vesz részt a vállalat amerikai, európai és ázsiai irodáiból, lehetőleg közel azonos létszámban. A Celanese dolgozók egy hónapon keresztül szakmai tudásukkal és hozzáértésükkel abban támogatják a kiválasztott civil szervezeteket, hogy hosszú távon hatékonyan tudjanak a küldetésükre fókuszálni, a szervezeti működésükben mind stratégiailag, mind pedig infrastrukturálisan megerősödjenek, és így a kitűzött célokat elérjék. A tavalyi csapat sokszínűségét és a megvalósult projektek eredményességét a különböző szakmai területekről érkező szakemberek tették lehetővé, mint pl. logisztika, projektmenedzsment, oktatás, beszerzés, asszisztencia, marketing.

 

A felkészítés

A kiutazást megelőzően heti telefonkonferenciákon ismerték meg a résztvevők egymást és a civil szervezeteket. Minden, a programban közreműködő fél bemutatkozott egymásnak, információt kaptak a leendő feladatokról, a pro bono önkéntesek képet kaptak a szervezetek struktúrájáról, stratégiájáról és céljairól. A szakmai felkészítés mellett a helyszínen csapatépítő programok, nyelvleckék, városnézés is várta a sikeres pályázókat.


A projektben részt vevő szervezetek

 A Gajusz Alapítvány a krónikus és gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek és családtagjaik számára nyújt széleskörű támogatást. Az Alapítvány fókuszában az onkológiai esetek vannak, de a születési rendellenességgel küzdő gyermekeknek is nyújt segítséget.

A Stroke Alapítvány elsődleges célja az ismeretterjesztés és a lakosság tájékoztatása a stroke betegségről és a megelőzés lehetőségeiről. Hosszú távú céljaik között szerepel egy olyan független Stroke Klinika létrehozása, amely rehabilitációs kezeléseket nyújt magasan képzett szakemberek bevonásával.

A Łódź Önkormányzat Szociális Részleg célja olyan szociális segítséget nyújtó programok működtetése, amelyek a szociálisan és gazdasági szempontból hátrányos helyzetben élő polgárok életminőségének javulásához járulnak hozzá.


A pro bono projekt

A projekt célja egy olyan motivációs stratégia kidolgozása volt, amely megoldást kínál a szervezet vezetői által tapasztalt a dolgozóknál észlelt kiégésre, motiválatlanságra. A feladatok ütemezésénél fontos szempont volt a négyfős csapat számára, hogy első körben olyan látványos, gyorsan megvalósítható eszközök szülessenek, amelyek a dolgozókat kibillentik a szürke hétköznapokból, és amelyekkel érzékelhetővé tehető a szervezet változás iránti elköteleződése. Így született meg a kívánságfa ötlete.

„A kívánságfa szimbólumként szolgált a változás elindulására. Az volt a cél, hogy a dolgozók helyezzék fel a fára azokat a kívánságokat (célokat), amelyeket rövid és hosszú távon szeretnének elérni, vagy hogy miben szeretnének változtatni.

FA

Egy hasonló megmozdulás volt, amikor elindítottunk egy belső újságot, ahová a dolgozók cikkeket írhattak. Továbbá javaslatot tettünk arra is, hogy hogyan lehet hatékonyabbá tenni a szintek közötti kommunikációt, mivel ezt különösen fájlalták a munkatársak. Egy további lépésként a jutalmazás átszervezését javasoltuk. A szervezetben az elismerés ad-hoc jelleggel, egy magasabb pénzösszeg keretében, és általában szimpátia alapján történt. E helyett mi azt ajánlottuk, hogy legyen gyakrabban, kisebb pénzösszegben, és a dolgozók szavazhassák meg, hogy ki kapja a jutalmat.”- mutatja be Viki a projektben megvalósított eredményeket.


Ezt kaptam

Amellett, hogy Viki szakmai szempontból is sokat fejlődött, hiszen újabb készségekkel lett gazdagabb, a kommunikációs és prezentációs affinitása is csiszolódott, új dolgokban próbálhatta ki magát, Vikinek mégis a személyes megerősítés adott a legtöbbet: amit hozzátett ehhez a projekthez, azzal valakinek segíteni tudott. Nagy tanulság volt Viki számára az is, hogy a kulturális különbségekből kifolyólag a csapaton belüli kommunikációt is sok esetben más nézőpontból kellett megközelíteni. Nagyon pozitív volt számára, hogy mindenki maximálisan hozzátette azt, amit tudott.

A szakmai oldal mellett nagyon jó érzés volt, ahogy folyamatosan alakult a bizalom közöttünk és a dolgozók között. Egyre nyitottabbak lettek, a személyes visszajelzés és segítségnyújtás számomra sokkal fontosabb volt.

A Celanese munkatársa ezt a hozzáadott értéket emeli ki akkor is, amikor az utolsó kérdésemre – miért érdemes belevágni egy pro bono lehetőségbe – a következőt válaszolja: „Én azt gondolom, hogy mindenképpen érdemes belevágni egy ilyen lehetőségbe. Ha megvan benned a szükséges kompetencia, vágj bele, mert sokkal többet fogsz visszakapni belőle, mint amennyit adsz!”

Cseh ZsuzsaLegyél képben!

Rendszeresen teszünk közzé híreket saját és külső pályázatokról, képzésekről, nonprofit szektort érintő kérdésekről.

Iratkozz fel hírlevelünkre, és értesülj időben a lehetőségekről!

Korábbi hírleveleink

Név

Szervezet neve

Email cím

Elfogadom az adatkezelési tájékoztatót.